Orosanmälan??? För vad?????

Hur ska man som förälder kunna hjälpa och pusha sitt barn i skolan när man inte får veta hur det står till? Man skickar barnet till skolan. Barnet går där en hel dag. Kommer hem från skolan och jag frågar: Hur har det gått i skolan dag? Barnet svarar: Bra. Nästa fråga från mig blir: Vad har ni gjort? Barnet svarar med att berätta vad de har gjort. Det kommer inte fram något som jag behöver oroa mig för.

Sen helt plötsligt bara så där så ringer telefonen och i den andra ändan finns det en kvinna som vill träffa mig för det har kommit in en orosanmälan.

????????????????????????????????????????????????

Orosanmälan? För vad???

Jo då blev svaret att mina barn är tidiga i skolan. Min dotter äter inte och både min son och dotter bråkar mycket, de vill inte arbeta på lektionerna och de har dålig hygien.

Japp…jag blev fruktansvärt förbannad och det var svårt att hålla igen ska jag ärligt erkänna. Men jag blev superglad när min dotter ringde och påminde mig om utvecklingssamtalet.  Detta var ju ett ypperligt tillfälle och se om dessa lärare tänkte säga något till mig direkt öga mot öga.

Jag kommer dit med min dotter. Jag får höra att hon har bra omdöme i det ena ämnet efter det andra. Inga som helst klagomål från de lärare som hade henne i dessa ämnen. Däremot så fick jag höra att hon varit borta från gymnastiken 9 ggr av 22. Hon har inte varit borta egentligen utan hon har varit på lektionen men hon deltog aldrig. Hennes orsak var att hon glömt gympakläderna.

Här blev jag lite irriterad faktiskt. Om nu min dotter har varit borta 9 ggr från gymnastiken, borde inte jag som mamma fått veta detta lite tidigare??? Jag sa att hom kunde ha mailat mig, det är väl inte så svårt?! Då kontrade dom med att det gäller ju kommunikationen från oss med. HUR ska jag kunna veta att något inte fungerar i skolan om jag inte får veta det? jag frågar ju mitt barn om det har gått bra och så. Vad mer kan jag göra? Ska jag ringa eller maila lärarna var dag och fråga om det har varit något speciellt i skolan???

Sen gnälldes det lite om att de var tidiga i skolan. Nu öppnar dom skolan för barnen 07:30. Mina barn åker dit och är där mellan 07:40-07:45. De börjar skolan 08:05. De vill vara där tidigt för de vill inte komma direkt och gå direkt in på lektionen. Bussarna är inne 07:50 så det handlar om ca 10 minuter tidigare än dom. Ska även tillägga att mina barn är inte alltid tidigast.

De gnällde om maten. Mina barn kan inte äta på morgonen så de får med sig frukt och en peng som de kan handla en bulle för i kafeterian. Men ändå så verkade det som att de aldrig äter. De äter middag hemma, men de gillar inte maten i skolan. Den är inte god säger dom. De har klagat många gånger om maten i skolan och de är inte de enda. De kan kanske börja med att byta ut maten så att den blir god så barnen kan äta den då.

Jag vet inte vad jag ska göra faktiskt. Jag frågade dom om jag skulle stoppa ner mackan i halsen på dom. Jag frågade dom även vad syftet med anmälan var. Det är jag som gör maten och det är jag som serverar den hemma. Då borde jag ju märkt om mitt barn inte äter. Sen är min dotter inte trådsmal. Hon är som vilken ungdom som helst. Det går ingen nöd på henne med andra ord.

Sen bråkar mina barn med varandra hela tiden. Men herregud. De är syskon!!!!!!!!!!!!!!!!! Vilka syskon bråkar inte? Mina barn är tvillingar och de tävlar om allt. Precis allt och då menar jag ALLT. Det den ena gör ska den andra göra och det den andra inte gör sa den andra heller inte göra. De tjatar på varandra, gnäller och skriker ibland på varandra. DE ÄR SYSKON!!!!!!!

Jag blev förbannad. De vill jag ska skriva om saker och ting gällande barnens skolgång när jag inte får veta när det händer något. Jag tror ju att allt är bra. Det som gjorde mig mest arg är att de hade inte tänkt att ta upp det nu ikväll heller. Så jävla fegt!

Jag begärde ett nytt möte som enbart ska handla om detta här. De ska få svara på varför dom som lärare inte kan kontakta mig när det gäller mitt barn. De kallar det för en orosanmälan. Är det bättre att låta allt gå ännu längre då vilket det gör då det tar tid för oss att få veta. Hade de varit oroliga så hade dom väl nämnt något för mig som är mamma till barnen?

Jag ska kanske anmäla skolan och säga att den är ett stort orosmoment för de stjälper mina barn då de inte berättar hur det går för mina barn i skolan.

De får gärna anmäla mig hur mycket dom vill men säg det till mig!!! Håll inte bara käften för då kan jag inte göra något åt det!

14 thoughts on “Orosanmälan??? För vad?????

 1. Ja det är verkligen sjukt. Det får vara hur som helst i skolan och ibland gå hur långt som helst. Jag har också fått orosanmälan och då var det Emils vikt. Han är överviktig. Då fick vi gå på möte och gissa om jag var förbannad. Sen när han hade 75% frånvaro och 25% närvaro så får jag ringa rektorn, och säga att är det inte dags att kontakta socialen nu. Jo kanske säger han. Jag står till och med och ber om en anmälan så vi ska få hjälp, ja det är roligt med skolorna.
  Jag tänkte på om du känner dig krasslig så kanske jag också ska vänta tills du mår bättre innan jag bombarderar dig med massa text. Sköt om dig. Kram♥♥♥


  • Ja ibland kan man undra om de inte har viktigare saker för sig att göra.
   Nej skriv du. Det är bara roligt att läsa.
   Ha en fin dag vännen <3


 2. Hej! Fick en anmälan på mig i fredags från skolan en såkallad orosanmälan till soc. Har tvillingar och ska träffa soc i veckan. Idag är de hur lätt som helst att göra en orosanmälan. Men kanske ska tänka att de skadar mer än gör nytta i många fall 🙁 Ledsen och chockad mamma.


  • Ja jag tycker de kränker barnet faktiskt. Det var som jag sa till läraren att de får gärna göra en orosanmälan men det hade varit bra om vi föräldrar får veta vad de oroar sig för. Detta handlade inte om misshandel eller så utan om hur lite (som de tycker) de äter samt att de inte vill jobba på lektionerna. Nej det är tråkigt att lärare har så dålig kommunikation med sina elever föräldrar. Det är ju nästan skrämmande för det borde vara tvärtom.


 3. Hej! Är en pappa till en grabb med multidiagnoser och som är utåtagerande.
  Har fått 5 !?!? orosanmällningar från olika instanser. Till slut utmynnade det till en utredning av hemförhållanden , där det för övrigt inte förekommer några utbrott utan “vanliga” tonårs gräl. Utredningen som tog ca 4 månader!?!? Visade att det fanns INGET att anmärka på utan att i hemmet var det tryggt och att han inte saknade något.
  Men för mig var det än jobbig tid som tog hårt både psykiskt och fysiskt, magsår och stress.
  Denna utredning blev klar i våras .
  Nu efter två veckor i skolan, särskola med inriktning på hans diagnos problematik , så uppstod en incident där han gav sig på en lärare och en annan elev så beslutade rektorn att göra en oros anmälan som resulterade d i en ny utredning av hemförhållanden , två månader efter förra !?!?
  Jag börjar undra hur soc arbetar igentligen när en 4 månaders utredning inte gäller längre än 2 månader?!?! Varför utreds inte det där han får utbrott ???? Varför hamnar jag i någon slags bevis situation igen när det fungerar hemma.
  Vet inte om jag orkar med 4 månaders väntan igen och oron över att min son tas ifrån mig vilket skulle vara en katastrof för honom. Synd att orosanmällningarna utreds av en yrkes grupp som inte har någon kunskap om problematiken och dom dessutom verkar vara inkompetenta då utredningarna inte håller längre än två månader. Tur att jag som hantverkare inte jobbar på det sättet.
  Thomas


  • Hej, va bara tvungen att dementera “att utredningen inte håller längre än 2 månader”.. Alla utredningar soc gör är aktuella för dagen, så i stort sett skulle soc kunnat påbörja en ny utredning dagen efter den första var klar. Soc kan bara utreda vad som händer/hänt NU, inte vad som kommer ske om 2 månader. Det kan hända mycket på 2 månader ska gudarna veta.. 🙂
   För att ge en förklaring.

   // Hannah


 4. Om du vill veta något från skolan är ju en idé att faktiskt ringa/mejla lärarna? De har ju 20+ barn att hålla koll på så det är ju betydligt enklare för dig att ta upp kontakten. Sedan även om en orosanmälan inte är kul att få på halsen är det väl att föredra att personalen anmäler när de är oroliga än att de inte gör något alls. Jag har full förståelse att de inte ringer först så som många verkar tycka, dels då många föräldrar genast börjar bete sig aggressivt och dels därför att om något inte står rätt till är risken stor att föräldern ljuger för att slippa en anmälan.


  • Ja det är din åsikt. Förstår inte varför jag skulle kontakta skolan då det inte är jag som är orolig. Jag vet att mina barn har det bra och ringa och fråga lärarna var och varannan dag för att fråga hur det går mm när jag vet att det går bra känns ju lite absurt, men det är min åsikt.


  • Trots 20+ barn, vet man ju som lärare vilket barn som man oroar sig för?? så Nej, det är inte bättre att anmäla. Det är tragiskt att man måste göra en orosanmälan utan att först på något sätt visa/lyssna /kommunicera med vårdnadshavare.
   Det är precis sån inställning som du beskriver som inte hjälper familjer utan stjälper.
   Utgå från att vårdnadshavare som vill barnen väl genast blir aggressiva och ljuger? Sån inställning till föräldrar/vårdnadshavare är verkligen osund.
   Men sån inställning finns det tydligen gott om, bättre fälla än hjälpa.


 5. Jag jobbar som lärare och tycker att det är helt orimligt att begära så tät kontakt angående sina barn. Jag är mentor för 27 elever varav många med olika problematik. Om du undrar över dina barns utveckling är det rimligtvis du som ska ta kontakten. Hur ska vis om lärare ha tid att skicka personliga utvecklingsbehov varje vecka? Jag undervisar 20 timmar i veckan, resten av tiden går till utvecklingsarbete, möten och samverkan.

  Håller också helt med Alex ovan. En del föräldrar går in med en otroligt aggressiv ton redan från början, som om vi som lärare vill ställa till det och inte hjälpa. Otroligt oturligt att det blivit ett sådant klimat, att vi ses som någon slags lata, undanflyende och notoriskt elaka personer.


  • De gånger jag har velat ta kontakt med mentorerna så har jag gjort det. Mentorerna har svarat men ALDRIG om att de varit oroliga. Inte ens efter anmälan. Hade mentorerna varit så oroliga som de sa i anmälan så hade dom tagit upp det. Nu kom de inte långt med anmälan och det visade sig att anmälan var obefogad. En förklaring till varför de ansåg att de var oroliga hade varit bra att få.


  • Du kanske funkar som lärare, men alla gör inte det !
   min son har blivit slagen och mobbad under hela 1 an, rektor gör en orosanmälan, utan att meddela oss föräldrar, skolan har en skyldighet att berätta, det har skolinspektionen oxå sagt,
   i mitt fall var jag på utvecklingssamtal 1 månad innan, då var allt så bra, sedan får man en anmälan att barnet är utåtagerande, sitter inte still i klassrummet, ritar i böckerna, allmänt störig, har varnat skolan om att han kan vara dyslektiker, men de sket i det. Tog pojken till stockholm dör en test, han var ju dyslektiker, som skolan missat även den större grabben hade de missat, skolan försöker tystna ner allt, barnen har bytt skola, det funkar kanon med rätt hjälp, så jag är så jävla less på hur skolan fungerar, men lugn du jag är inte klar med skolan än, så håll inte skolan om ryggen, du har ingen aning om vad de andra har gott igenom, som skriver här !!! Sjubarnmamma du gör det bra !!


   • Jag anmälde till skolinspektionen, fick svar i dag, och anmälan gick igenom, så skolan har skolinspektionen på halsen framöver. Det ringde hem en helt främmande människa till mig och tackade för hjälpen med skolan, det hade blivit mycket bättre på skolan nu, jätte glad att höra detta, mina barn går ej kvar på denna skola längre, men jag tänkte på resten av barnen, därför gjorde jag anmälan 😊


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *